Sjaals zijn de perfecte aanvulling op je garderobe. Geef je outfit weer een nieuwe impuls geven met de juiste sjaal. Maar ook de sjaals die je al hebt kun je weer opnieuw ontdekken bij een nieuwe outfit. Blijf dus mixen en matchen met je sjaals. Kies bijvoorbeeld sjaals in dezelfde kleur als je broek. Donkerblauwe jeans, wit t-shirt, leuke lange ketting, donkerblauwe sjaal (met of zonder print), blazer en ankleboots of sneakers en klaar ben je! Een krachtige, vrouwelijke outfit, die zonder sjaal niet zo leuk zou zijn. Of kies een riem in de kleur van de sjaal, of natuurlijk de schoenen in de kleur van je sjaal. Maar een truc is om kleuren van de sjaals terug te laten komen in je outfit!
Het is ook prachtig om helemaal in 1 kleur gekleed te zijn en je sjaal als enige kleuraccent te dragen. Dan wordt je sjaal een ware eye-catcher! Denk aan een grijze broek, een grijze trui en een poppy rode sjaal of een geheel zwarte outfit met een knalblauwe sjaal of een sjaals met een mooi dessin doen het dan ook heel goed. Blijf eindeloos combineren en verschillende outfits opnieuw uitvinden met je sjaals!
Sjaals opvouwen...?
Ja, graag! Als je je sjaal af doet als je thuis komt of naar bed gaat, vouw je sjaal dan op en leg hem op die stoel of kast. Zo blijven je sjaals zoveel mooier! Ik hang een sjaal nooit op aan de kapstok, zelfs niet voor een uurtje; dat doe je tenslotte ook niet met een trui of blouse en daar kan je een sjaal wel mee vergelijken qua stof dan. Een sjaal moet soepel vallen dus is altijd gemaakt van een dunnere stof die snel kreukt. Opvouwen dus! Echt doen! Ook fijn gebreide wol kan kreuken, dus vouw ook je sjaals van wol op. Is je sjaal onverhoopt toch gekreukeld? Even lauwwarm strijken (of met een vochtige theedoek ertussen) en je sjaal is weer als nieuw!
Sjaals wassen?
Zo weinig mogelijk! Vooral als deze van wol is gemaakt. Want wol stoot van nature vuil en vocht af, kijk maar naar de schaapjes in de wei ;). Die blijven altijd lekker droog en schoon. Alle kleding van wol en dus ook je sjaals zou je zo weinig mogelijk moeten wassen. Van wassen wordt kleding nu eenmaal niet mooier. Het wasmiddel is zo sterk dat een glans al gauw verdwijnt en zelfs de kleur kan vervagen. Toen ik bij Turnover werkte, zeiden we altijd: zo min mogelijk wassen je kleding! En als deze een nare geur heeft aangenomen? Even buiten laten luchten. Is er een grote vlek op gekomen? Tja dan wel natuurlijk en dan gewoon het waslabel aanhouden.
Waslabels...
Over waslabels gesproken... Deze zijn doorgaans niet heel erg mooi vormgegeven omdat deze bij kleding altijd aan de binnenkant zit. Maar helaas bij sjaals heb je geen binnenkant en toch steken die lelijke waslabels altijd pontifcaal naar voren. Zonde van die mooie sjaal! Dus als je het labeltje naar binnen kan vouwen in het logolabel, zou ik het niet nalaten. Kan dat niet, dan graag afknippen en aan de binnenkant van je kast plakken op een A4tje, waarbij je de sjaal omschrijft, superhandige tip die ik een keer van iemand kreeg. Soms worden er ook stickers gebruikt als waslabel, slim, deze kun je voorzichtig verwijderen en ook op de binnenkant van je kastdeur plakken.
Draag je sjaals als omslagdoek
Hoe vaak vergissen we ons niet in het weer in Nederland? Een sjaal is, zo mogelijk, in de zomer nóg meer een uitkomst dan in de winter! Sla ook die katoenen sjaal helemaal uitgevouwen om je schouders en dat zonnetje achter de wolken (en die airco in de supermarkt) doen je niks meer!
Draag je sjaal als rokje
Hoe simpel creeer je met je sjaal een leuk rokje? Het hoeft niet netjes, hoe rommeliger en nonchalanter hoe beter, maar trek hem lekker strak om je heupen!!
Een vierkante sjaal stylen
Een vierkante sjaal lijkt soms moeilijk te stylen en maar op één manier om te doen en dat is de bekende punt aan de voorzijde, de 'Arafat-manier'. Maar style hem gewoon eens als een langwerpige sjaal een beetje los om je nek voor een stoer nonchalant effect. Dus sla hem toch gewoon om je nek zoals je ook met een langwerprige sjaal doet. Je houdt hem vast bij 1 punt en houdt hem hoog en wikkel hem om je nek. Daardoor krijg je het stoere effect met 2 'smalle' punten die je eventueel nogmaals kan strikken, maar je kunt ze ook gewoon laten hangen zoals op de foto.
Zomersjaal mogelijkheden...
Verschillende soorten sjaals zijn een uitkomst in de zomer! Sterker nog, de Nederlandse zomers vragen om meerdere soorten sjaals per dag. Overdag wil je een lichte sjaal van zacht katoen en 's avonds een lekkere omslagdoek. Behalve dat de sjaal je tegen de zon kan beschermen, of als het 's avonds wat frisser wordt, loop je net zo goed opeens een airco ruimte binnen waarbij het heerlijk kan zijn de sjaal even uit te vouwen en om je schouders heen te slaan.
Een sjaal in de zomer?
Of in je flinterdunne zomerjurkje beland je zomaar op een zonnig terrasje met van die lastige ijzeren stoeltjes of nog erger met van die spijlen die zo'n leuke afdruk op je derriere achterlaten ;). Ha! Weer die sjaal die je redt! Vouw hem op tot een vierkant 'kussentje' en je zit weer prinsessen heerlijk van het zonnetje en je wijntje te genieten.
Rollin, Rollin, Rollin, ...
En als het dan soms echt te warm is om een sjaal te dragen, zo vanaf 25 graden, doe de sjaal dan niet om, maar neem hem mee. Rol de sjaal op en stop hem in je tas, want als je een sjaal oprolt, kreukelt hij niet zo. Want je weet maar nooit...
Je sjaal als woonaccessoire
Gebruik je sjaal als woonaccessoire, gewoon omdat hij zo mooi erbij past en je er zo lekker veel naar kan kijken!
Dan zit het in je nek en zie je het niet bij het dragen.